Opened 4 years ago

Last modified 6 months ago

#11373 new bug

HDA device is available, but no sound output

Reported by: miqlas Owned by: korli
Priority: normal Milestone: R1/beta2
Component: Drivers/Audio/HDA Version: R1/Development
Keywords: Cc:
Blocked By: Blocking:
Has a Patch: no Platform: All

Description

I can see my HDA Device in system mixer, but it cannot produce actually any audio output through the speakers or headphone.

KERN: HDA: Detected controller @ PCI:0:27:0, IRQ:22, type 8086/1e20 (1025/0713)

Check the attached syslog and screenshot.

Haiku rev: hrev48090

Attachments (3)

syslog.txt (227.2 KB) - added by miqlas 4 years ago.
syslog
screenshot1.jpeg (61.0 KB) - added by miqlas 4 years ago.
Screenshot
syslog_18.02.2016.txt (179.7 KB) - added by miqlas 3 years ago.
Realtek and Intel (HDMI) codec

Download all attachments as: .zip

Change History (12)

Changed 4 years ago by miqlas

Attachment: syslog.txt added

syslog

Changed 4 years ago by miqlas

Attachment: screenshot1.jpeg added

Screenshot

comment:1 Changed 4 years ago by diver

Component: Audio & VideoDrivers/Audio/HDA
Keywords: hda driver no sound output removed
Owner: changed from nobody to korli

comment:2 Changed 4 years ago by korli

It seems the HDA PCI device has two codecs, the second being unsupported by Haiku, possible if it's the HDMI output.

comment:3 in reply to:  2 Changed 4 years ago by miqlas

Replying to korli:

It seems the HDA PCI device has two codecs, the second being unsupported by Haiku, possible if it's the HDMI output.

Yes, this laptop have intel HD4000 with HDMI. There is just one output in the system mixer list. I tried to record something, but the mic also doesn't work. Can it be a pinconfig problem?

If you need any info, just contact me.

Last edited 4 years ago by miqlas (previous) (diff)

comment:4 Changed 4 years ago by miqlas

I got sound for some minutes with blacklisted hda and installed opensound package, but it goes somehow stall. (Maybe the audio buffer goes out? A mediaserver restart can temporarily fix that, but then it just stalling again...)

Let me know if you need any info or log.

Last edited 4 years ago by miqlas (previous) (diff)

comment:5 Changed 4 years ago by miqlas

Can we somehow disable or blacklist the HDMI output to get native audio? OSS doesn't give good user experience.

comment:6 Changed 4 years ago by dsuden

HDMI, or HDA?

comment:7 Changed 3 years ago by miqlas

I'd like to disable the HDMI codec, because i don't using it. Is it possible?

comment:8 Changed 3 years ago by miqlas

Tested again on same hardware. Not working yet. See the attached syslog.

Changed 3 years ago by miqlas

Attachment: syslog_18.02.2016.txt added

Realtek and Intel (HDMI) codec

comment:9 Changed 6 months ago by pulkomandy

Milestone: R1R1/beta2
Note: See TracTickets for help on using tickets.