Opened 2 years ago

Closed 22 months ago

#13581 closed bug (fixed)

Intermittent no USB mouse or keyboard function on installs

Reported by: vidrep Owned by: mmlr
Priority: normal Milestone: Unscheduled
Component: Drivers/USB Version: R1/Development
Keywords: Cc:
Blocked By: Blocking:
Has a Patch: yes Platform: x86-64

Description

Fresh install of hrev51243 x86_64 on three different PC's - all working OK pkgman update to hrev51247. No USB keyboard or mouse functions on all three PC's after reboot.

I will attach a listdev and listusb for each PC.

Attachments (17)

HP Compaq Elite 8300 (2.9 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
Foxconn G41MXE (3.0 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
Dell Optiplex 780 (3.9 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
hrev51259_x86_64.txt (176.4 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
previous_syslog (432.0 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog (239.3 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog.old (512.0 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
previous_syslog.2 (138.7 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog.2 (201.4 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
WebPositive-904-debug-23-07-2017-13-51-19.report (23.3 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
IMG_0005.JPG (918.5 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog_x86_64 (131.9 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog_x86_gcc2 (163.0 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog_diff (136.6 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog_hrev51308_hrev51345 (397.7 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog.3 (214.3 KB ) - added by vidrep 2 years ago.
syslog.4 (396.9 KB ) - added by vidrep 2 years ago.

Change History (41)

by vidrep, 2 years ago

Attachment: HP Compaq Elite 8300 added

comment:1 by vidrep, 2 years ago

Has a Patch: set

by vidrep, 2 years ago

Attachment: Foxconn G41MXE added

by vidrep, 2 years ago

Attachment: Dell Optiplex 780 added

comment:2 by vidrep, 2 years ago

Issue is not present when updating x86_gcc2h on these same three PC's. So, only a 64 bit Haiku problem.

comment:3 by vidrep, 2 years ago

Downloaded hrev51257 x86_64 anyboot image. When the installer screen comes up, I have no USB mouse or keyboard functions. As before, this behaviour has been replicated on the same three PC's as listed above.

comment:4 by vidrep, 2 years ago

Component: - GeneralDrivers/USB
Owner: changed from nobody to mmlr

comment:5 by vidrep, 2 years ago

I have attached a serial log of hrev51259 x86_64 booting, no USB mouse or keyboard functions, and then going into KDL when attempting to shutdown with a single press of the power button.

Last edited 2 years ago by vidrep (previous) (diff)

by vidrep, 2 years ago

Attachment: hrev51259_x86_64.txt added

comment:6 by pulkomandy, 2 years ago

Has a Patch: unset

comment:7 by vidrep, 2 years ago

It happened again with an attempted install of hrev51301 x86_64.

Downloaded hrev51301 x86_64 anyboot image. Burned to a CD.

Downloaded a second hrev51301 x86_64 anyboot image. dd to a USB stick.

Multiple attempts to install to two different PC's using both USB and CD failed with no USB mouse or keyboard functions.

Finally, I was able to install to the HDD using the USB stick. However, after a pkgman update to hrev51303, I again had no USB mouse or keyboard functions after a reboot.

I have attached all of the syslogs associated with this install.

by vidrep, 2 years ago

Attachment: previous_syslog added

comment:8 by vidrep, 2 years ago

Has a Patch: set

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog added

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog.old added

comment:9 by vidrep, 2 years ago

Summary: Updating to hrev51247 x86_64 - no USB mouse or keyboardIntermittent no USB mouse or keyboard function on installs

comment:10 by vidrep, 2 years ago

I finally managed to boot to desktop again with mouse and keyboard functions. However, clicking on any item in the deskbar caused a baffling series of KDL's which I escaped with "co" command.

I have attached the syslogs and a Web+ debug report that was generated from this session.

by vidrep, 2 years ago

Attachment: previous_syslog.2 added

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog.2 added

comment:11 by vidrep, 2 years ago

This is getting more fun every time I boot. Attached is the latest KDL. This one was triggered after trying to initiate shutdown by pushing the power on/off button.

by vidrep, 2 years ago

Attachment: IMG_0005.JPG added

comment:12 by diver, 2 years ago

Looks like you managed to corrupt BFS by pushing the power off button.

comment:13 by tqh, 2 years ago

Would be nice if you could boot a 32-bit Haiku and wait for a few mins before collecting syslog. If USB is working and not reporting the same 'reset' a lot then there is a 64 bit problem in USB-stack somewhere.

comment:14 by vidrep, 2 years ago

It happened again today with fresh install of hrev51340 x86_gcc2 and hrev51340 x86_64. I have attached the first boot syslog for each as well as a diff of the sylogs. In this instance x86_gcc2h worked OK, x86_64 no mouse or keyboard functions.

Last edited 2 years ago by vidrep (previous) (diff)

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog_x86_64 added

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog_x86_gcc2 added

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog_diff added

comment:15 by diver, 2 years ago

Could you redo it with diff - Nuar as the diff is not readable.

comment:16 by pulkomandy, 2 years ago

I don't know if the diff between x86_gcc2 and x86_64 syslogs can be readable anyway. Too much differences everywhere. Manual comparison will be needed.

comment:17 by vidrep, 2 years ago

I tried a different approach this morning:

Format x86_64 partition.

Install hrev51308 x86_64 to partition (working OK)

Pkgman update to hrev51345 x86_64

Reboot x86_64 partition - no USB mouse or keyboard functions

Shutdown system with single push of power on/off button

Boot x86_gcc2h partition

Mount x86_64 partition

Copy syslog (rename to syslog_hrev51308_hrev51345)

Attach to this ticket :)

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog_hrev51308_hrev51345 added

comment:18 by vidrep, 2 years ago

After switching off the power for the night (as I normally do), I booted the install this morning and everything works normally. I have attached the syslog from todays working boot which you can compare to my non-working boot sylog (syslog_x86_64) attached earlier.

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog.3 added

comment:19 by vidrep, 2 years ago

One additional note to add. Last night after a fresh install and the usual no USB mouse or keyboard, I disconnected all USB devices and used a PS2 mouse and keyboard and rebooted. Same thing - no mouse or keyboard functions. So maybe unrelated to USB? This only happens on 64 bit.

comment:20 by vidrep, 2 years ago

There is a pattern emerging with this issue (see comment 18). Last night I did a pkgman update from hrev51346 working) to hrev51349. After rebooting there was no mouse or keyboard. Even after several attempts at a fresh install of hrev51349 it was the same. I then shut off all power to the PC for the night (on power bar). This morning I boot and all is working normally. I have attached yet another syslog from this morning.

by vidrep, 2 years ago

Attachment: syslog.4 added

comment:21 by waddlesplash, 2 years ago

Still an issue after XHCI fixes?

comment:22 by vidrep, 2 years ago

I haven't seen this issue lately. Leave the ticket open, and I will follow up with a report in another month or two. I want to be certain.

comment:23 by vidrep, 22 months ago

I have not had this happen again since my last comment 2 months ago. Let's consider the problem fixed and close the ticket.

comment:24 by pulkomandy, 22 months ago

Resolution: fixed
Status: newclosed

Thanks for following up!

Note: See TracTickets for help on using tickets.