Opened 11 months ago

Last modified 10 months ago

#14799 new bug

Asus Essence STX PCI-E sound card does not show up under "media".

Reported by: mpxlbs Owned by: nobody
Priority: normal Milestone: Unscheduled
Component: Drivers/Audio/C-Media Version: R1/Development
Keywords: essence Cc:
Blocked By: Blocking:
Has a Patch: no Platform: x86-64

Description (last modified by diver)

Using hrev52713 x64 in UEFI mode.

Listed as

device Multimedia controller (Multimedia audio controller) [4|1|0]
  vendor 13f6: C-Media Electronics Inc
  device 8788: CMI8788 [Oxygen HD Audio

It is also connected to optical out. I also have an onboard soundcard, but that is not in use and disabled.

Attachments (2)

listdev (6.7 KB ) - added by mpxlbs 11 months ago.
listdev output.
syslog (409.1 KB ) - added by mpxlbs 11 months ago.
syslog output

Download all attachments as: .zip

Change History (10)

by mpxlbs, 11 months ago

Attachment: listdev added

listdev output.

by mpxlbs, 11 months ago

Attachment: syslog added

syslog output

comment:1 by mpxlbs, 11 months ago

Forgot to add, it's on an ASUS X370 Prime Pro motherboard (Ryzen).

comment:2 by diver, 11 months ago

Description: modified (diff)

cmedia driver doesn't seem to have support for CMI8788: https://git.haiku-os.org/haiku/tree/src/add-ons/kernel/drivers/audio/cmedia/cmedia_pci.h#n19

and it's not even added to to the image: https://git.haiku-os.org/haiku/tree/build/jam/images/definitions/regular#n204

Does installing OpenSound help?

comment:3 by mpxlbs, 11 months ago

I'd like to try and install OpenSound, however it's not in the haikudepot and googling for it (at least for me) gives me different versions.

Is there an official x64 build available that I'm missing where it's at?

Edit: Seems it's in progress

https://github.com/haikuports/haikuports/pull/2465

Last edited 11 months ago by mpxlbs (previous) (diff)

comment:4 by diver, 11 months ago

Opensound is only available for 32bit Haiku for now.

comment:5 by mpxlbs, 11 months ago

I see, guess I'm stuck without sound until it gets ported to x64 then.

comment:6 by mpxlbs, 10 months ago

I am sorry to inform that my sound card is currently broken, due to my improper handling of the PCB which led to a static discharge (it is completely dead). In the meantime I am using onboard sound which seem to be working.

Until the time comes when I replace the sound card, I am unable to test newer versions of Haiku that might have fixes for it in the near future, sorry.

comment:7 by diver, 10 months ago

That's a bummer because OpenSound is now available for x86_64.

comment:8 by mpxlbs, 10 months ago

I will replace it in time with the STX II, probably.

Note: See TracTickets for help on using tickets.