Opened 7 years ago

Closed 5 years ago

#8487 closed bug (invalid)

Screen tearing and glitches.

Reported by: Premislaus Owned by: kallisti5
Priority: normal Milestone: R1
Component: Drivers/Graphics/radeon_hd Version: R1/Development
Keywords: screen tearing glitches radeon_hd CRT Cc:
Blocked By: Blocking:
Has a Patch: no Platform: x86

Description

I attach a video to show what I mean. Also Windows Driver - during installation on Windows, I chose K551.

How do I set 1024x768 resolution and 60Hz. In 99% of cases, the image is displayed correctly. As soon as I change it to 75Hz, the picture is not displayed correctly.

Increasing the resolution to 1152x864 and 1600x1200, only intensifies the problem.

Often while watching a movie, screen tearing occurs.

My graphics card is Radeon HD 5450. I have a CRT monitor - Siemens MCM17P1.

This problem has always occurred but I forgot to report it...

Instruction - http://plus.jonar.pl/manuals/siemens_mcm_17p1.pdf

Attachments (6)

FSC_MonitorInformationFileinfforoldSiemensan__743.INF (22.3 KB) - added by Premislaus 7 years ago.
1.mp4 (5.0 MB) - added by Premislaus 7 years ago.
syslog.old (512.0 KB) - added by Premislaus 7 years ago.
newest_syslog_without_rubbish (261.2 KB) - added by Premislaus 7 years ago.
syslog-SyncMaster 753DFX (166.2 KB) - added by Premislaus 7 years ago.
syslog (150.2 KB) - added by Premislaus 6 years ago.
New syslog with additional infromation (KERN: radeon_hd:).

Change History (17)

Changed 7 years ago by Premislaus

Attachment: 1.mp4 added

comment:1 Changed 7 years ago by Premislaus

I did not give the syslog, because I have an error in Haiku - #8484. I have syslogs in other tickets.

e.g. https://dev.haiku-os.org/attachment/ticket/8295/syslog_with_ACPI

Changed 7 years ago by Premislaus

Attachment: syslog.old added

Changed 7 years ago by Premislaus

comment:2 Changed 7 years ago by kallisti5

This is a *weird* machine. No vesa edid info...

" 1678 KERN: radeon_hd: card(0): radeon_hd_init didn't find VESA EDID modes. 1679 KERN: radeon_hd: card(0): radeon_hd_init completed successfully! "

What kind of monitors does this system have? (built in lcd, or an external VGA display, or an external DVI display?) We aren't finding any edid info or any attached monitors (which is causing the problem)

comment:3 Changed 7 years ago by kallisti5

ah... it's a crt so I guess we can assume it's vga.

maybe try a different vga cable? We are getting bad edid checksum messages from the display.

comment:4 Changed 7 years ago by Premislaus

Sorry for the delay. I checked another CRT monitor - Samsung SyncMaster 753DFX. Problems still exist.

Changed 7 years ago by Premislaus

Attachment: syslog-SyncMaster 753DFX added

comment:5 Changed 7 years ago by kallisti5

The tearing is normal on these lower end radeon HD cards... there is normally an acceleration option to prevent it (since there is no 2d acceleration yet.. expected)

The glitches are odd though. This is the first time i've seen such a thing.

comment:6 Changed 7 years ago by Premislaus

Hmm...

I don't have screen tearing on Windows. Sometimes installed codecs are guilty, but is just set up something in decoders.

I do not know what causes glitches.

comment:7 Changed 6 years ago by SeanCollins

this happened to me with a radeon hd 5450 HIS card, if you want kallisti5 I will throw the card in the mail with return postage so you can check it out youself, it looks like a buffering issue, maybe with the back buffer putting data in the wrong spots. lots of tearing, horizontal lines etc, even the mouse movement cuases these glitches.

let me know if you want the card, I'll throw it in the mail today.

comment:8 Changed 6 years ago by Premislaus

Any news?

Changed 6 years ago by Premislaus

Attachment: syslog added

New syslog with additional infromation (KERN: radeon_hd:).

comment:9 Changed 5 years ago by kallisti5

Could you try the latest nightly image and see if this still occurs?

comment:10 Changed 5 years ago by Premislaus

I'm sorry, but I no longer have this computer. Chipset died.

#8339 - Here is a similar ticket (different graphics card).

I could send you the graphics card, but the cost of shipping from Poland to the USA, is likely to exceed its market value.

Last edited 5 years ago by Premislaus (previous) (diff)

comment:11 Changed 5 years ago by kallisti5

Resolution: invalid
Status: newclosed

I'm closing this one for now. I tried a 5xxx card a few weeks ago and it was working as expected.

Note: See TracTickets for help on using tickets.