Opened 4 years ago

Closed 2 months ago

#11938 closed bug (duplicate)

Network Preferences: Disable/Enable Ethernet Device Not Working

Reported by: vidrep Owned by: phoudoin
Priority: normal Milestone: Unscheduled
Component: Preferences/Network Version: R1/Development
Keywords: Cc: phoudoin, tqh
Blocked By: #9695 Blocking: #12300
Has a Patch: no Platform: All

Description

In Network Preferences: Select Ethernet device Disable Ethernet device disabled Status: connected Enable Ethernet device connected Status: connected

Enable does not restore internet connection until after a reboot

hrev48971 x86_gcc2

Attachments (2)

screenshot1.png (121.1 KB) - added by vidrep 4 years ago.
screenshot2.png (85.5 KB) - added by vidrep 3 years ago.

Download all attachments as: .zip

Change History (14)

comment:1 Changed 4 years ago by vidrep

hrev49346 x86_gcc2 Gateway is not restored after disable/enable ethernet device (screenshot1).

Last edited 9 months ago by vidrep (previous) (diff)

Changed 4 years ago by vidrep

Attachment: screenshot1.png added

comment:2 Changed 4 years ago by jackburton

Disabling the interface does work here: IOW on disable, network goes down. It doesn't get up again on enabling, though.

comment:3 Changed 3 years ago by vidrep

I found that there is a sequence of steps that can be taken to re-enable the connection:

Network Preferences -> Disable Network Preferences -> Renegotiate Select IPv4 (Gateway field is blank - see attached screenshot2) Change Mode from DHCP to Disabled then back to DHCP again Network connection is established again

Last edited 3 years ago by vidrep (previous) (diff)

Changed 3 years ago by vidrep

Attachment: screenshot2.png added

comment:4 Changed 3 years ago by vidrep

Is there a log I can attach, or some step I can take here to help resolve the issue?

comment:5 Changed 3 years ago by vidrep

Tested with hrev50448 x86_gcc2 This is still an issue. This ticket can be batched together with ticket #12300.

comment:6 Changed 22 months ago by phoudoin

Cc: phoudoin added

comment:7 Changed 22 months ago by vidrep

Owner: changed from pulkomandy to phoudoin
Status: newassigned

comment:8 Changed 11 months ago by vidrep

Blocking: 12300 added

comment:9 Changed 11 months ago by vidrep

Owner: changed from phoudoin to tqh

comment:10 Changed 11 months ago by vidrep

Cc: tqh added
Owner: changed from tqh to phoudoin

comment:11 Changed 9 months ago by vidrep

This is still an issue with current builds. The user shouldn't have to go through the gymnastics of reconnecting as described above. It should be as simple as hitting the enable button. Similar related tickets which describe the same problem #9386, #13963, #12300.

comment:12 Changed 2 months ago by waddlesplash

Blocked By: 9695 added
Resolution: duplicate
Status: assignedclosed

The "Gateway" field is clearly unset in the first screenshot, so this is a dupe of #9695.

Note: See TracTickets for help on using tickets.