Opened 3 years ago

Last modified 3 months ago

#12702 new bug

Networked Printer: IPP -> No printer found!

Reported by: vidrep Owned by: phoudoin
Priority: normal Milestone: Unscheduled
Component: Printing Version: R1/Development
Keywords: Cc:
Blocked By: Blocking: #7031
Has a Patch: no Platform: All

Description

hrev50173 x86_gcc2 Printer: Epson XP-820 Connection: Wired ethernet network

Printer is connected to router using CAT5 ethernet cable. When adding printer the IPP address is not found (see screenshot1) I am able to access the printer configuration with Webpositive using the network address of the printer. (see screenshots 2, 3, 4 for current configuration)

Attachments (10)

screenshot1.png (82.1 KB) - added by vidrep 3 years ago.
screenshot2.png (129.2 KB) - added by vidrep 3 years ago.
screenshot3.png (68.2 KB) - added by vidrep 3 years ago.
screenshot4.png (116.6 KB) - added by vidrep 3 years ago.
screenshot5.png (81.8 KB) - added by vidrep 3 years ago.
screenshot6.png (62.6 KB) - added by vidrep 3 years ago.
screenshot7.png (83.4 KB) - added by vidrep 3 years ago.
current_IPP.png (131.1 KB) - added by vidrep 2 years ago.
Alpha_2_PrintPref.png (120.1 KB) - added by vidrep 2 years ago.
Alpha_2_IPP.png (129.5 KB) - added by vidrep 2 years ago.

Download all attachments as: .zip

Change History (22)

Changed 3 years ago by vidrep

Attachment: screenshot1.png added

Changed 3 years ago by vidrep

Attachment: screenshot2.png added

Changed 3 years ago by vidrep

Attachment: screenshot3.png added

Changed 3 years ago by vidrep

Attachment: screenshot4.png added

comment:1 Changed 3 years ago by vidrep

Tested another printer (Epson NX-625) and IPP is not found for it either. I went into the printer settings and set it up for wired network printing as described in the user manual. (see screenshot 5, 6)

Changed 3 years ago by vidrep

Attachment: screenshot5.png added

Changed 3 years ago by vidrep

Attachment: screenshot6.png added

comment:2 Changed 3 years ago by vidrep

Curiously enough, these Epson printers are both recognized as network devices by Sanity (SANE). (see screenshot 7)

Changed 3 years ago by vidrep

Attachment: screenshot7.png added

comment:3 Changed 3 years ago by phoudoin

According to screenshot 4, you didn't allow non-secure IPP connection, and I'm confident that Haiku's IPP print transport add-on *don't* support secure IPP. Try either allow non-secure IPP or to use LPR or HP JetDirect transport, as according same screenshot both networked protocols are supported by this printer too. With HP JetDirect, at first print a setup dialog will ask the ip address and port of the printer. Enter your printer address (192.168.1.73) and keep default port (9100) and that should works.

And, BTW, does scanning actually works over network with Sanity & SANE or device is only detected but that's all? Turns out Epson use Saned network protocol, which is great!

Last edited 3 years ago by phoudoin (previous) (diff)

comment:4 Changed 3 years ago by phoudoin

Meanwhile, adding support to secure IPP (aka IPP over HTTPS) would make sense, too.

comment:5 Changed 3 years ago by vidrep

I tried HP JetDirect and LPR as suggested and found that both do in fact work. Thanks! Yes, scanning does actually work with this printer. How about a updated Haiku version of Sanity?

comment:6 Changed 3 years ago by vidrep

Adjusting the settings for unsecured IPP didn't change anything. I'll stick with what works, which is LPR or HP JetDirect in the meantime. Thanks again!

comment:7 Changed 3 years ago by phoudoin

I guess the IPP printers discovery protocol over UDP don't works with such printers anymore (or never did).

Did you try by selecting only IPP transport, even if no autodetected printers was available in sub-menu? In such case, at first print attempt, a Setup dialog will open asking for the URL of the printer : "http://192.168.1.73:631/ipp/print".

This may now works after having allowed non-secure IPP.

comment:8 Changed 3 years ago by vidrep

When selecting only IPP transport, only autodetected printers is available as an option. There does not exist a dialog (anymore?) for manual configuration. Can we discuss further on IRC?

comment:9 Changed 3 years ago by diver

Blocking: 7031 added

comment:10 Changed 2 years ago by vidrep

I installed each alpha build in succession to determine when (or if) IPP was last supported. Haiku Alpha 2 allows the user to manually enter the URL of the printer. This was removed sometime afterwards for an automatic detection which (still) does not work. I have attached screenshots of how it appears currently, and in Alpha 2. (see ticket #7031 for related information).

Changed 2 years ago by vidrep

Attachment: current_IPP.png added

Changed 2 years ago by vidrep

Attachment: Alpha_2_PrintPref.png added

Changed 2 years ago by vidrep

Attachment: Alpha_2_IPP.png added

comment:11 Changed 2 years ago by vidrep

Can we possibly revert the current "non-working" autodetect back to manual configuration, as used on Alpha 2, until such time as an actual fix is implemented?

comment:12 Changed 3 months ago by waddlesplash

Manual setup restored in hrev52743. Good grief, what a mess our printing setup is.

Note: See TracTickets for help on using tickets.